Hoe en waar mijn Pokemon kaarten graden?

Het laten graden van Pokemon kaarten is het proces waarbij de conditie van een Pokemon kaart wordt bepaald. De kaarten die worden verstuurd naar de verscheidene grading bedrijven worden letterlijk en figuurlijk onder de loep genomen. De kaarten worden beoordeeld op basis van verschillende criteria. Hierbij kunt u denken aan whitening op de hoeken, krassen op de oppervlakte en de centrering van de kaart. Hoe hoger de conditie van een Pokemon kaart, hoe hoger het cijfer waarbij een Gem Mint 10 het hoogste cijfer is dat uw kaart kan krijgen.

Het doel van het graden van een Pokemon kaart is om de waarde ervan te bepalen en te helpen bij het identificeren van zeldzame en waardevolle kaarten.

Inhoudsopgave

Wat is het graden van Pokemon kaarten?

Het graden van een Pokemon kaart is het sealen van een kaart in een stevige plastic case. Dit kan bij verscheidene grading bedrijven waarbij Beckett, PSA en CGC de bekendste zijn. Het graden wordt gedaan door professionele graders die met speciale apparatuur de conditie van uw kaart bepalen.

Het laten graden van uw Pokemon kaarten doet u voor twee redenen. De eerste reden is om uw Pokemon kaart veilig op te kunnen bergen. Omdat de kaart gesealed wordt in plastic, kan uw kaart niet zomaar beschadigd raken. De tweede reden heeft met de waarde van uw Pokemon kaart te maken. Een gegrade kaart wordt geleverd met een label van echtheid waarop ook het cijfer van uw kaart wordt weergegeven. Hoe hoger de grade van een kaart, hoe meer de kaart u oplevert.

PSA graded PSA 10
CGC Graded CGC 10

Waar mijn Pokemon kaarten laten graden?

Het is mogelijk om uw Pokemon kaarten zowel in Amerika als in Europa te laten graden. We adviseren echter altijd om uw kaarten in Amerika te laten graden, met name als u de waarde van uw kaarten wilt verhogen (wat natuurlijk begrijpelijk is). Als het alleen gaat om het verzegelen van uw kaarten om ze veilig te bewaren, kunt u gerust kiezen voor een bedrijf in Europa.

Kaarten laten taxeren in Amerika

Het laten graden van uw kaarten in Amerika kan aardig prijzig zijn en het kan ook behoorlijk wat tijd in beslag nemen. De kosten voor het graden van een Pokemon kaart variëren afhankelijk van het bedrijf en de waarde van de kaart. Bovendien kan het enkele maanden duren voordat u de kaart terugkrijgt. Om die reden is het belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen voordat u besluit om een kaart te laten graden. Dit artikel is bedoeld om u te informeren over de verschillende opties, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk bedrijf het beste bij uw behoeften past.

PSA

PSA is het bekendste grading bedrijf ter wereld. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Professional Sports Authenticator (PSA) is een in de VS gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in het beoordelen van sportkaarten en ruilkaarten. Bij PSA weet u dat u met een legitiem bedrijf te maken hebt vanwege de bekendheid. Als u een kaart laat graden door PSA, dan kunt u uitgaan van een waardevermeerdering. Mits u een cijfer hoger dan een 8 krijgt, kunt u meer voor uw kaart vragen.

Nadelen van PSA zijn voornamelijk dat het lang kan duren voordat uw kaarten worden getaxeerd. Het graden van een kaart kan momenteel zelfs tot 6 maanden duren. U heeft dus wel een lange adem nodig en de kosten voor het laten graden van uw kaart beginnen bij € 20,-. PSA maakt hedendaags geen gebruik meer van een sub-grading dus uw kaart kan geen halve waardering krijgen zoals een 7.5 of 8.5.

Beckett

Beckett staat bij ons op voor het taxeren van Pokemon kaarten op nummer 2. Beckett bestaat ook al jaren en is een welbekend grading bedrijf onder verzamelaars. Ook bij dit bedrijf kunt u terecht voor alle soorten ruilkaarten. Hierbij kunt u denken aan basketball kaarten, baseball kaarten en natuurlijk ook Pokemon kaarten. Bij Beckett werken ze wel met sub-grades en ook met een black label.

Een black label grade kunt uw kaart krijgen als grade, wanneer deze voldoet aan alle eisen voor een perfecte kaart. De conditie van uw kaart moet dus perfect zijn en mag geen oneffenheden bevatten. U kunt zich dus voorstellen dat het behalen van een black label een hele opgave is. Krijgt u wel een black label? Dan kunt u uitgaan van een extreme waardevermeerdering.

Het grote nadeel van Beckett zijn toch wel de sub-grades. Zo krijgt uw kaart heel vaak een 9.5 die gelijk staat aan een PSA 10, maar toch minder waardevol is. Het laten graden van uw kaarten bij Beckett is wel voordeliger dan bij PSA, wat wel weer kan schelen in uw portemonnee.

CGC

Het bedrijf CGC staat voor Certified Guaranty Company en is derde op de lijst qua bekendste grade bedrijf. CGC is in vergelijking met de twee voorgangers een stuk voordeliger, maar qua waarde is dit dan ook het bedrijf waar u het minste extra waarde kunt verwachten voor uw Pokemon kaart. CGC maakt net als Beckett gebruik van sub-grades en ook bij CGC kunt u een pristine 10 scoren, wat ze bij CGC een Gold Label noemen.

Het grootste nadeel van CGC is dus toch wel dat de vermeerdering van waarde bij CGC het laagst is. Een groot voordeel is wel dat CGC relatief snel is met het taxeren van uw Pokemon kaarten.

Kaarten laten taxeren in Europa

Het laten graden van uw kaarten in Europa is in vergelijking met het laten graden in Amerika voordeliger, sneller en veiliger. Waarom uw kaarten dan toch laten taxeren in Amerika? Dit heeft alles te maken met verzamelaars en welke grading bedrijf als legitiem wordt ervaren. Hier hebben de Amerikaanse bedrijven toch wel een grote voorsprong waardoor het laten graden in Amerika u dus toch ook een veel grotere waardevermeerdering oplevert.

AP

In Europa is AP het grootste grading bedrijf. Het bedrijf is gevestigd in Duitsland en wordt hoog aangeschreven door veel verzamelaars. De gelamineerde en gepatenteerde cases van AP hebben vele voordelen. Hierbij kunt u denken aan dat de cases licht- en waterbestendig zijn, er mooi uitzien en dat deze uw kaart goed beschermen. AP wordt niet zo omarmd als PSA, Beckett of CGC door de verzamelaars waardoor de aankoopprijs van uw kaarten niet aanzienlijk zal stijgen, maar in Europa is AP zeker de eerste keus.

De grootste voordelen van AP zijn de betaalbare tarieven en de snelle retourzendingen vanuit AP naar uw opgegeven adres.

PCA

PCA staat voor Professional Cards Authenticator en het bedrijf is gevestigd in Frankrijk. PCA hanteert betaalbare tarieven, maar wij raden u niet aan om uw kaarten hier te laten graden. Ten eerste zijn de slabs (cases) niet zo betrouwbaar. Er gaan zelfs filmpjes rond waarbij mensen de slabs openbreken met hun blote handen. Een slab dient stevig en betrouwbaar te zijn. De slabs zien er wel mooi uit, maar daar koopt u niets voor. Een ander groot nadeel is toch wel dat u geen meerwaarde van de kaart kunt verwachten.

PCA graded PCA 9.5

Welke verschillende grades zijn er?

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er ook sub-grades bij verschillende grading bedrijven. Sommige bedrijven zoals PSA hanteren alleen hele cijfers. De cijfers van een getaxeerde kaart met sub-grades kaart kunt u als volgt indelen:

BGS 10Pristine
BGS 9.5Gem Mint
BGS 9Mint
BGS 8.5Near Mint / Mint+
BGS 8Near Mint / Mint
BGS 7.5Near Mint+
BGS 7Near Mint
BGS 6.5Excellent / Near Mint+
BGS 6Excellent / Near Mint
BGS 5.5Excellent+
BGS 5Excellent
BGS 4.5Very Good / Excellent+
BGS 4Very Good / Excellent
BGS 3.5Very Good+
BGS 3Very Good
BGS 2.5Good / Very Good+
BGS 2Good / Very Good
BGS 1.5Good
BGS 1Poor

Bij een grading bedrijf zoals PSA waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van hele cijfers, kunt u de volgende cijfers hanteren:

PSA 10Gem Mint
PSA 9Mint
PSA 8Near Mint / Mint
PSA 7Near Mint
PSA 6Excellent / Near Mint
PSA 5Excellent
PSA 4Very Good / Excellent
PSA 3Very Good
PSA 2Good
PSA 1Poor

Hou er rekening mee dat het prijsverschil tussen een Gem Mint (Pristine) 10 en een Mint 9 enorm kan zijn. U wilt dus eigenlijk altijd voor een 10 gaan. Dit doet u door kaarten aan te schaffen waarbij de centrering perfect is en er geen andere oneffenheden op de kaart aanwezig zijn. Heeft u een kaart gevonden die echt perfect is? Dan kunt u ervoor kiezen om voor een Black Label te gaan van Beckett.

Waar op te letten bij het graden van Pokemon kaarten?

Voordat u uw kaarten opstuurt naar één van de grading bedrijven, wilt u natuurlijk eerst weten of uw kaart goed genoeg is om te laten taxeren. Hier gelden enkele regels voor die u in acht moet nemen.

Centrering

Als uw kaart goed gecentreerd is, heeft u een goede kans om een Gem Mint 10 te behalen. Als de kaart iets off-center is maar de centrering nog steeds binnen een marge van 60/40 valt, kunt u ook nog steeds kans maken op een perfecte 10!

Als de kaart niet aan alle zijden even breed is en de marge ook geen 60/40 is, zal uw kaart waarschijnlijk een punt aftrek krijgen en kunt u rekenen op een 9.

Whitening

Als uw kaart witte randen heeft, is de kans groot dat er een punt van de beoordeling wordt afgetrokken. Deze witte punten of randen worden ook wel whitening genoemd. Whitening is iets wat u liever niet ziet op uw kaart omdat dit de waarde van uw kaart (en het cijfer) flink naar beneden kan halen.

Oppervlak

Het oppervlak van een Pokemon kaart is een belangrijk onderdeel van het totale cijfer dat u krijgt en dus de kwaliteit van de kaart bepaalt. De kaart moet glad en vrij van krassen of beschadigingen zijn om als “near mint” of “mint” te worden beschouwd. Als het oppervlak van uw kaart wel krassen bevat, dan kan dit u meerdere punten van de totaal te behalen grading kosten.

Randen

De kwaliteit van een Pokemon kaart kan ook als minder worden gezien omdat de randen niet strak zijn. De randen rondom de kaart dienen allemaal net zo strak te zijn en geen oneffenheden vertonen. Zijn meerdere randen gerafeld of bevatten deze slijtage? Dan kunt u rekenen op meerdere punten aftrek door het grading bedrijf naar keuze.

Wilt u voor een perfecte 10 gaan maar heeft u kaart één van deze defecten? Dan raden wij u eigenlijk aan om de kaart niet te laten graden. Dan kunt u beter de kaart raw verkopen en dan op zoek gaan naar een beter geconditioneerde versie.

Kosten Pokemon kaart laten graden

Het laten graden van uw Pokemon kaarten gaat niet in uw koude kleren zitten. Het laten graden van uw kaarten kan aardig oplopen en het is dus ook verstandig om uw kaarten strategisch uit te zoeken. De kosten kunnen variëren van € 20 tot wel € 600 per kaart. Heeft u echt een extreem waardevolle kaart? Dan kunnen de kosten zelfs weleens nog hoger oplopen.

Eigenlijk geldt bij alle grade bedrijven, hoe hoger de waarde van de kaart na het taxeren, hoe hoger de kosten en hoe sneller u de kaart terug kunt verwachten, hoe duurder het graden.

Voor de kosten nemen we als voorbeeld PSA. Bij PSA is de eerste optie die u heeft (als u geen lid bent) is $ 25, dit is omgerekend zo’n € 22. Hierbij geldt dat de kaart na het graden niet duurder mag zijn dan $ 500 en het duurt ongeveer 65 dagen voordat u de kaart terug kunt verwachten. Kiest u voor deze service, maar is uw kaart duurder dan $ 500? Dan betaalt u een fee van rond de € 60. De volgende “tier” is iets prijziger, namelijk € 36. Het grote verschil zit hem in de tijdsduur. U kunt uw kaart namelijk binnen 20 dagen terug verwachten.

De volgende prijsstelling is alweer een stuk hoger. Het gaat hier om de regular tier en de kosten zijn € 70. Uw kaart mag wel getaxeerd zo’n € 1.400 waard zijn en de kaart wordt binnen 10 dagen aan u teruggestuurd. Ook hier geldt dat als de kaart meer dan € 1400 waard blijkt te zijn in het gekregen cijfer, dat u een fee betaalt van zo’n € 60.

De kosten blijven op deze manier oplopen. Heeft u een kaart dat duurder is dan € 10.000? Dan dient u zelfs een offerte op te vragen bij PSA.

Hieronder hebben wij een handig overzicht voor u geplaatst:

  • PSA Value € 22 per kaart en de kaart mag maximaal € 456.23 waard zijn.
  • PSA Value Plus € 36 per kaart en de kaart mag maximaal € 456.23 waard zijn.
  • PSA Regular kost € 70 per kaart en de kaart mag maximaal € 1.400 waard zijn.
  • PSA Express kost € 142 per kaart en de kaart mag maximaal € 2.284 waard zijn.
  • PSA Super Express kost € 274.29 per kaart en de kaart mag maximaal € 4570.52 waard zijn.
  • PSA Walk-Through kost € 548.57 per kaart en de kaart mag maximaal € 9141.95 waard zijn.

Hoe stuur ik mijn kaarten op naar een grading bedrijf?

Het versturen van uw Pokemon kaarten naar het gewenste grade bedrijf, kunt u zelf doen, maar u kunt ook kiezen voor een zogenaamde middleman. Een middleman is een bedrijf dat de kaarten voor u verstuurd naar een grade bedrijf. Het grootste nadeel van deze optie is dat u altijd iets meer betaalt per kaart. Het grote voordeel is dat het bedrijf volledig aansprakelijk kan worden gesteld wanneer er iets mis gaat met het verzenden of ontvangen van uw kaarten. Zo bent u optimaal verzekerd en dat is wel zo zijn.

Als u uw kaarten heeft geïnspecteerd, dan kunt u hierna uw kaarten optimaal beschermen voordat u deze verstuurd of laat versturen. Dit doet u niet zoals u gewend bent in een penny sleeve en hard stack, maar met een semi-rigid card holder. Dit doet u omdat de medewerker van het gekozen bedrijf uw kaart makkelijker kan verwijderen uit de card holder. U schuift de kaart voorzichtig in een penny sleeve, waarna u deze in een semi-rigid card holder schuift. Aan het begin zal dit wat onwennig zijn, maar na wat oefenen zal het steeds eenvoudiger gaan. Wij raden u aan om eerst te oefenen met een wat goedkopere kaart, voordat u de duurdere kaarten verzegelt.

Deel op Social Media

Recente berichten

categorieën

Winkelwagen
Scroll naar boven