Pokemon kaarten waarde bepalen, de ultieme gids

Bent u net begonnen met het verzamelen van Pokemon kaarten, of heeft u nog wat oude kaarten op zolder liggen? Misschien heeft u zelfs wel de duurste Pokemon kaart ooit in bezit, maar bent u zich hier niet van bewust. Door de huidige hype rondom Pokemon, weten veel oude en nieuwe verzamelaars dat een Pokemon kaart bakken met geld waard kan zijn, maar welke kaarten zijn er duizenden euro’s waard, en welke niet?

Als u niet precies weet waar te beginnen, dan kan het bepalen van de waarde van een Pokemon kaart vrij lastig zijn. Misschien ziet u zelfs door het bos de bomen niet meer? In dit artikel leren wij u de fijne kneepjes van het bepalen van de waarde van uw mooie Pokemon kaarten. Na het lezen van onderstaande tips, kunt u zichzelf dan ook een echte Pokemon meester noemen, in het bepalen van de waarde van uw Pokemon kaarten.

Inhoudsopgave

Waarde van mijn Pokemon kaart

Laat u niets wijsmaken door kennissen of vrienden. Wij horen heel vaak het verhaal dat een Pokemon kaart slechts een stuk karton is, en dat u beter niet kan investeren in deze kaarten. Dit is klinkklare onzin! Geld is uiteindelijk ook gewoon papier, maar omdat wij mensen hebben bepaald dat geld een bepaalde waarde heeft, wordt geld een bepaalde waarde toegekend. Wij durven u zelfs te vertellen, dat er veel crypto investeerders zijn die zijn overgestapt naar Pokemon. Het investeren in Pokemon kaarten kan dus een goed idee zijn.

De waarde van een Pokemon kaart is afhankelijk van meerdere zaken,waarbij vraag en aanbod een hele grote waardebepaler is. Zolang de vraag naar een kaart groter is dan het aanbod, zal dit de waarde van de kaart doen stijgen. De vraag naar een kaart is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het type Pokémon dat staat afgebeeld op de kaart ook niet geheel onbelangrijk. Een Charizard is vaak meer geld waard dan een Diglett. Andere waardebepalende factoren kunt u hieronder vinden in dit artikel.

Pokemon kaarten waarde bepalen

De zeldzaamheid van een Pokemon kaart

Eigenlijk klinkt het heel logisch, maar het is wel iets om bij stil te staan. Des te zeldzamer een kaart, des te minder het aanbod. De zeldzaamheid van een kaart heeft dus direct invloed op de totale waarde van een Pokemon kaart. Nu kan het wel zo zijn dat een iets mindere zeldzame kaart, toch duurder is dan een andere kaart die iets minder zeldzaam is. Dit komt doordat een kaart dan toch gewilder is, waardoor de vraag groter is en dus het aanbod groter kan zijn om de prijs te laten stijgen. Vaak heeft dit te maken met de populariteit van de Pokémon. Iedereen heeft wel gehoord van die ene Charizard die voor meer dan € 247.143,99 is verkocht. Dit was destijds een recordbedrag in de wereld van Pokémon, maar dit bedrag is allang gepasseerd.

Deze Charizard was zo zeldzaam, omdat deze kaart onderdeel van de eerste uitbreiding was. Als dat nog niet genoeg was, is de Charizard (die dus voor een aanzienlijk bedrag is verkocht) ook nog eens een misdruk. Dit wordt onder de verzamelaars ook wel aangegeven als “shadowless”. Dit maakt de kaart dus nog zeldzamer, waardoor de prijs zo hoog is. Het feit dat de kaart in 1999 al is uitgekomen en ook nog eens een “1st edition stempel heeft”, helpt natuurlijk ook mee in de waarde.

De conditie van een Pokemon kaart

Heeft u een kaart waarbij u twijfelt of dit nou die echte knaller is? Heeft u misschien die 1st edition Charizard Shadowless Holographic ergens nog in een doos liggen, en rekent u zichzelf rijk? Nog even wachten.

Een echte verzamelaar hecht namelijk enorm veel waarde aan de conditie (staat) van een kaart. Bij een Pokemon kaart zijn er meerdere dingen waar u goed op mag letten. Heeft de kaart schade? Bevat de kaart witte punten of witte slijtage aan de randen (whitening)? Is de kaart goed gecentreerd? Dit zijn allemaal zaken waar u rekening mee moet houden bij het bepalen van de waarde van uw Pokemon kaart. De conditie van een Pokemon kaart wordt aangeduid met de volgende benamingen:

  • Mint
  • Near Mint
  • Excellent
  • Good
  • Light Played
  • Played
  • Poor

Is een kaart mint? Dan is de kaart in een uitstekende conditie en zou er geen schade op de kaart zichtbaar mogen zijn, de kaart moet goed gecentreerd zijn en er mag geen whitening op de kaart zichtbaar zijn. Is de staat near mint? Dan mogen er geen gebruikerssporen aanwezig zijn op de kaart. De centrering wordt hier niet echt in meegenomen, dus het kan zo zijn dat de kaart niet goed gecentreerd is, maar toch near mint is.

Eigenschappen van een Pokemon kaart

Buiten de conditie en de zeldzaamheid van een kaart, zijn er meer eigenschappen doorslaggevend bij het bepalen van de waarde van een Pokemon kaart. Deze eigenschappen heeft u dadelijk nodig om de daadwerkelijke waarde te bepalen. Deze eigenschappen hebben wij hieronder voor u opgesomd:

Naam

U heeft eerst de naam nodig van de kaart om de waarde daadwerkelijk op te kunnen zoeken. Betreft het een Engelse kaart? Dan is dit natuurlijk vrij eenvoudig. U vindt de naam linksboven op de kaart. Betreft het een Japanse kaart? Dan kunt u de naam achterhalen door naar het nummer rechtsonder te kijken. Dit nummer zoekt u op, waarna u precies weet hoe de kaart heet.

Naam Pokemon kaart om waarde te bepalen

Holografisch

Glimt uw kaart de pan uit? Dan heeft u waarschijnlijk een holografische kaart in handen. Dit zijn prachtige (vaak zeldzame) kaarten, waarbij er een prachtige glans over de kaart loopt. Een holografisch patroon kan meerdere vormen, kleuren en texturen aannemen. Soms kan er zelfs een kleine “swirl” ontstaan in het holografische gedeelte van de kaart. Een holografische kaart is dus vaak ook meer geld waard.

Umbreon VMAX holografisch waardebepaling

Serienummer

Het is natuurlijk ook belangrijk uit welke uitbreiding een kaart komt. Er zijn kaarten die meerdere keren zijn uitgebracht. Dit wordt onder de verzamelaars ook wel een reprint genoemd. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld dezelfde Charizard kaart, die uitgebracht is in de “Base Set”, “Base Set 2”, “XY Evolutions” en ook nog eens in de uitbreiding “Celebrations”. Aan het serienummer (of symbool) kunt u herkennen uit welke serie een bepaalde kaart komt. Dit geldt zowel voor de Engelse, als de Japanse variant.

Serienummer Pokemon kaart om waarde te bepalen

Taal

De taal is natuurlijk ook een belangrijke eigenschap van een kaart. U denkt waarschijnlijk dat er twee talen zijn qua Pokemon kaarten, namelijk Japans en Engels, maar niets is minder waar. Buiten het veel voorkomende Japans en Engels zijn er tal van andere talen. Hierbij kunt u denken aan Thais, Chinees en Duits. De kaarten werden in het verleden zelfs in het Nederlands uitgebracht. Alle kaarten die niet Japans of Engels zijn, zorgen voor een enorme daling in de totale waarde. Leer de talen dus te herkennen, zo voorkomt u namelijk slechte investeringen.

Umbreon VMAX taal Engels

First edition stempel

De oudere kaarten hebben vaak twee verschillende versies. De “Unlimited” variant en de “1st Edition”. De 1st Edition is net als bij boeken de eerste druk. Deze druk is aanzienlijk meer geld waard dan de Unlimited versie van dezelfde kaart. Een 1st Edition kaart is te herkennen door de zwarte stempel op een Pokemon kaart. Deze eerste druk kwam zowel voor bij de Engelse, als bij de Japanse variant. In moderne uitbreidingen van The Pokémon Company, komen de eerste drukken van uitbreidingen helaas niet meer voor.

Charizard 1rst edition stempel

Pokemon kaart getaxeerd of niet?

Bent u in het bezit van een waardevolle kaart? Dan is het soms verstandig om uw kaart te laten taxeren. Het laten graden van uw Pokemon kaarten wordt in het Engels ook wel “graden” genoemd. U kunt uw Pokemon kaarten laten taxeren door een professioneel bedrijf, waarna uw kaart in een afgesloten case wordt verzegeld. In deze zegel komt een label te zitten, waarop u kunt lezen welk cijfer de kaart gekregen heeft. Hoe beter de conditie, hoe hoger het “cijfer”. Dit cijfer loopt van 1 tot 10, waarbij 10 het hoogst is. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de waarde van de kaart.

Het laten taxeren van uw Pokemon kaarten kan bij meerdere partijen. Hierbij kunt u denken aan bedrijven zoals AP Grading Service (Duitsland), PCA Grade (Frankrijk) en Black Label Grading (Engeland). Wij raden u eigenlijk alleen aan om uw kaarten altijd naar Amerika te sturen. Hier zijn de marktleiders van het graden gelokaliseerd, en dit zijn dan ook de bedrijven die het meest serieus genomen worden. Het gaat hier om PSA en Beckett. Dit zijn bedrijven die al jarenlang kaarten taxeren, en de waarde stijgt dan ook het hardst door uw kaarten te laten taxeren door deze bedrijven.

Investeren in getaxeerde Pokemon kaarten

Pokemon kaarten waardebepaling stappenplan

Nu u weet waar u op moet letten bij het bepalen van de waarde bij Pokemon kaarten, gaan wij nu echt aan de slag. Nu gaan wij u precies vertellen hoe de vork in de steel zit, en gaan wij eindelijk de waarde van uw kaarten bepalen. Dit doen wij met drie verschillende websites, maar er zijn tal van andere opties.

Bij alle drie de websites, nemen wij de Umbreon VMAX van de Evolving Skies uitbreiding als voorbeeld.

Pokemon kaarten waarde bepalen met Ebay

Op Ebay zoekt u de desgewenste kaart op. Dit doet u door bovenaan de website de kaart in te voeren in de zoekbalk. In dit geval wordt dat dus de “Umbreon VMAX”. U krijgt nu alle aanbiedingen van verkopers van dit moment te zien. Dit zijn dus vraagprijzen en geen verkoopprijzen. Gelukkig heeft Ebay hier een handige filter voor.

Als u links op de website kijkt, ziet u de filter “Alleen weergeven” staan. Hier kiest u voor “Afgelopen objecten” en “Verkochte objecten”. Nu krijgt u objecten te zien, die daadwerkelijk zijn verkocht. Hou wel rekening met de taal en staat van de kaart. U weet nu dat de conditie van de kaart overeen moet komen met de conditie van uw kaart. Zo kunt u dus precies zien voor wat voor bedrag de kaart momenteel verkocht wordt.

Bent u in het bezit van een getaxeerde kaart? Dan raden wij u altijd aan om het cijfer te vermelden. Bij de Umbreon VMAX zou u dan zoeken op “Umbreon VMAX PSA 10”. U krijgt nu de prijzen te zien van PSA 10 objecten van de Umbreon VMAX. Vergeet niet te filteren op “Afgelopen” en “Verkocht”.

Ebay logo waardebepaling

Pokemon kaarten waarde bepalen met CardMarket

CardMarket is een website die volledig toegewijd is aan het kopen of verkopen van kaarten. Hierbij kunt u denken aan Magic: The Gathering, maar ook aan bijvoorbeeld het relatief nieuwe kaartspel Flesh & Blood. Wanneer u voor het eerst op de website komt, kunt u dan ook kiezen tussen verschillende merken. Wij kiezen natuurlijk voor Pokemon.

U bent nu aangekomen op de Pokemon gedeelte van CardMarket. Boven op de pagina kunt u zoeken naar de desgewenste kaart, in ons geval is dit dus de “Umbreon VMAX“. Wanneer u het set symbool weet, kunt u gelijk de juiste kaart kiezen. Weet u het symbool niet? Zoek dan eerst het symbool op.

Wanneer u de juiste kaart hebt weten te vinden, komt u nu op een pagina die volledig is toegewijd aan de Umbreon VMAX. Hier ziet u verschillende verkopers van over de wereld die zijn of haar kaart aanbieden. Bovenin ziet u een grafiek en de meest recente prijs trend. Hier kunt u dus zien waar de kaarten voor zijn verkocht. Let wel op dat dit meestal kaarten zijn waarvan de conditie Near Mint is. Wilt u een andere conditie opzoeken? Maak dan gebruik van de filter die u links op de pagina kan vinden. Hier kunt u filteren op de conditie, taal en de locatie van de kaart.

Cardmarket logo waardebepaling

Pokemon kaarten waarde bepalen met PriceCharting

Op PriceCharting kunt u vrij eenvoudig de waarde van uw kaarten bepalen. Wij zijn absoluut fan van deze website en wij maken dan ook graag gebruik van de functies. Eigenlijk werkt de site hetzelfde als Ebay, het grote verschil is alleen dat de website heel overzichtelijk is.

Door middel van de zoekbalk kunt u de juiste kaart zoeken. In dit geval zoekt u dus weer op de “Umbreon VMAX”. In dit geval heeft u meerdere opties al gelijk vanuit de zoekbalk. Als u het nummer van de kaart weet, kunt u gelijk de juiste kaart kiezen. Bij de Umbreon VMAX is dit #215. Weet u het nummer niet? Dan kunt u gewoon op de naam zoeken, waarna u op de volgende pagina de juiste kaart uitkiest. Let weer op de taal van de kaart, en zorg ervoor dat u de juiste uitbreiding aanhoudt.

U krijgt nu een fantastische en overzichtelijke grafiek te zien. De grafiek is opgebouwd met data van Ebay. Dit zijn verkochte objecten en u kunt zelfs filteren op PSA grades. De “ungraded” prijzen zijn verkochte kaarten (die niet getaxeerd zijn door een derde) die Near Mint of beter waren. Heeft u een kaart met schade? Dan is Ebay een betere optie.

Pricecharting logo waardebepaling

Vraagprijs is niet altijd doorslaggevend

Ziet u een kaart ineens voor een enorm bedrag op Ebay of Marktplaats staan? Schrik niet! De vraagprijs is niet hetzelfde als waarvoor een kaart wordt verkocht. Vaak worden trucjes uitgehaald om een prijs te doen stijgen, en natuurlijk vice versa. De vraagprijs is dus niet hetzelfde als de verkoopprijs. Iemand kan € 20.000,- vragen, maar wordt deze prijs ook daadwerkelijk betaald? Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.

Duurste Pokemon kaarten op de markt

Nu u weet hoe u de waarde van een Pokemon kaart kan bepalen, wilt u natuurlijk ook weten wat de duurste Pokemon kaarten zijn. Wij hebben hier een aparte artikel aan besteed. In dit artikel hebben wij de top 12 meest waardevolle Pokemon kaarten voor u op een rijtje gezet. Wij proberen dit artikel up-to-date te houden voor u. Zo weet u precies wat momenteel de duurste kaarten zijn, en misschien kunt u er wel één in de nabije toekomst op de kop tikken. Wij gunnen het u in ieder geval van harte.

Waarde van uw kaarten behouden

Bent u in het bezit van dure Pokemon kaarten? Dan wilt u er natuurlijk voor zorgen dat ze goed beschermd zijn. De veiligste manier om een kaart veilig op te bergen, is door de kaart te laten taxeren. Wilt u dit liever niet? Dan raden wij u aan om de juiste accessoires aan te schaffen. Hierbij kunt u denken aan sleeves, hard stacks en een goede map. U doet de kaart in een sleeve, waarna u deze in een hard stack of map schuift. Dit is de beste manier om uw kaarten te beschermen en de waarde dus te behouden.

Let op! Kou en warmte zijn ook niet goed voor uw kaarten. Wij raden u ook altijd aan om de kaarten uit het zonlicht te houden. Niet alleen voor de warmte, maar het licht kan ook de kwaliteit van de print verminderen.

Nieuwe Pokemon kaarten geld waard?

Oude Pokemon kaarten zijn vaak het duurst. Dit komt doordat er minder van deze kaarten in roulatie zijn, en omdat er in het verleden niet zo veel gebruikgemaakt werd van de mogelijkheid om een kaart te taxeren. Hoe zit dat dan met nieuwe Pokemon kaarten? Zijn deze kaarten geld waard, of is het zinloos om in nieuwe kaarten te investeren?

Het is absoluut niet zinloos om in nieuwe kaarten te investeren. Ten eerste worden nieuwe kaarten ook ooit oud, en ten tweede zijn er al genoeg kaarten die de € 500,- aantikken. Er zijn zelfs kaarten die al voor € 2000,- verkocht worden. Het gaat hier wel vaak om PSA 10 getaxeerde kaarten.

Wij raden u wel altijd aan om zelf eerst wat onderzoek te doen naar populaire kaarten, en waarom deze zo duur zijn. Hier heeft u uiteindelijk zelf het meest aan.

Uw Pokemon kaarten verkopen voor de juiste prijs

Heeft u een Pokemon kaart die u wilt verkopen? Dan bent u natuurlijk op zoek naar het juiste platform. Iedereen kent natuurlijk Marktplaats, maar ook Ebay is een goede optie. Let wel op de transactiekosten en toeslagen die Ebay u doorberekent. Ebay is één van de duurste aanbieders op het internet. Wij raden u dan eigenlijk ook altijd aan om uw kaart eerst te proberen verkopen op Marktplaats.

Een andere goede verborgen verkoopoptie is Facebook. In de verschillende Facebookgroepen zijn veel echte verzamelaars te vinden. Op Facebook vindt u dan ook kaarten, die u op Marktplaats en Ebay vaak niet kan vinden.

Zorg dat u de kaarten voor een realistisch bedrag aanbiedt. U weet nu hoe u de waarde van een Pokemon kaart kan opzoeken. Deze waarde kunt u gebruiken om uw kaarten voor het juiste bedrag te verkopen.

Deel op Social Media

Recente berichten

categorieën

Winkelwagen
Scroll naar boven